Vzdrževanje vode v bazenih je nujno potrebno za brezhibno kopalno sezono

Vzdrževanje vode v bazenih je nujno potrebno za brezhibno kopalno sezono

Vzdrževanje vode v bazenih ima velik pomen za zdravo in nemoteno uživanje v domačem kopališču. Že pred samo izgradnjo je potrebno upoštevati nekaj pomembnih dejavnikov. Preveriti je potrebno lokalne predpise in gradbene zahteve glede postavitve ter se pozanimati ali obstajajo kakšne omejitve glede velikosti, globine, lokacije in podobno.

Pred začetkom postavitve je pomembna ustrezna priprava terena. Ta vključuje izravnavo površine ter odstranitev vseh ovir, kot so kamenje, korenine dreves in podobno. Obstaja več vrst bazenov, vključno z montažnimi, betonskimi, napihljivimi. Pri tem mora vsak bodoči lastnik dobro razmisliti o svojih željah in potrebah, o dolgoročnih načrtih in nenazadnje o finančnih sredstvih, ki jih je pripravljen vložiti v projekt.

vzdrzevanje vode v bazenih

Pri tem ne sme pozabiti tudi na vzdrževanje bazena, saj bo ta z rednim čiščenjem ostal v brezhibnem stanju in dolga leta razveseljeval domače kopalce. Zelo pomembno je razmisliti o ustreznih varnostnih ukrepih, še posebej, če gre za družine z majhnimi otroki. Pred izgradnjo se je priporočljivo posvetovati s preverjenimi strokovnjaki, ki bodo znali odgovoriti na vsa vprašanja ter svetovati o izbiri pravega modela ter podrobnostmi glede obratovanja ali vzdrževanja.

Podjetje EMA bazeni je pravi naslov za to, saj se že dolga leta ukvarjajo ne samo s prodajo, temveč je v njihovi ponudbi na voljo tudi vsa potrebna oprema za bazen, ki vključuje ogrevalno tehniko, strojnice, obrobe, pokrivala, robotske sesalce, solarne tuše, vodne atrakcije ter vso potrebno opremo za pravilno vzdrževanje vode v bazenih.

Vzdrževanje bazena s pravo opremo in sredstvi

Vzdrževanje bazena se prične že pred otvoritvijo kopalne sezone. Pravilna priprava namreč zagotavlja čisto in varno vodo ter skrbi za dolgo življenjsko dobo domačega kopališča. Pred pričetkom sezone je potrebno odstraniti vse vejice, listje in druge nečistoče, ki so se morda nabrale v njem v času neuporabe. Zdaj je tudi pravi čas za pregled celotne površine zaradi odkrivanja morebitnih napak ali poškodb, ki bi lahko nastale čez zimo.

redno-vzdrzevanje-bazena

Pred točenjem vode je potrebno preveriti delovanje filtracijskega sistema, raven klora in drugih dezinfekcijskih sredstev ter jih po potrebi dozirati. Preventivni pregled zajema tudi preizkus črpalke, grelnika ter ostalih sistemov, ki so namenjeni za brezhibno vzdrževanje vode v bazenih. Le redno in pravilno servisiranje je namreč garancija, da bo oprema za bazen vedno v optimalnem stanju.

Ko je bazen napolnjen, je potrebno preveriti pH vrednost vode. Pravilno uravnotežena voda namreč preprečuje razrast alg in bakterij, kar pa je ključnega pomena skozi celotno kopalno sezono. Da bi uporabniki čimbolj uživali v novi pridobitvi in porabili čim časa in truda za zagotavljanje optimalnih kopalnih pogojev, je na voljo oprema, ki omogoča, da je vzdrževanje vode v bazenih povsem avtomatizirano.

Oprema za bazen in kakšno je optimalno delovanje

obvezna-oprema-za-bazen

Oprema za bazen poskrbi, da so kopalne razmere vedno varne in prijetne za uporabnike. Poleg potrebne opreme, med katero spadajo v školjko vgrajeni sistemi za čiščenje in cirkulacijo vode, povratne šobe in talni odtok, spadajo tudi črpalke. Sistem je s cevmi povezan s strojnico, v kateri so občutljivi deli opreme, filtri in podobno. Ta način skrbi za mehansko čiščenje gladine vode.

Vzdrževanje bazena lahko vključuje tudi uporabo sistema za avtomatsko izpiranje filtra, samodejno uravnavanje nivoja vode ter uporabo sredstev za dezinfekcijo. Na kakovost vode vpliva več dejavnikov, najpomembnejši med njimi pa so temperatura vode, vremenski pogoji, količina uporabnikov in drugo. Redno preverjanje pH vrednosti in uravnavanje priporočene ravni med 7,0 in 7,6 preprečuje razrast alg ali bakterij ter zagotavlja zdrave pogoje za kopanje.

Kemijska priprava vode zajema uporabo dezinfekcijskih sredstev, med njimi je najpogosteje uporabljeno sredstvo klor. Sodobni trendi narekujejo tudi druge načine za primerno vzdrževanje vode v bazenih, kot so hidroliza in ionizacija s srebrom in bakrom, elektroliza z jodirano soljo ali sterilizacija s pomočjo UV svetlobe. Odločitev je v rokah vsakega lastnika, v javnih kopališčih pa se še vedno poslužujejo uporabe klora.

Vzdrževanje bazena z avtomatiziranimi postopki

Vzdrževanje bazena zagotavlja ustrezne pogoje za odlično kopalno izkušnjo skozi vso sezono. Samočistilna tehnika, ki jo zagotavlja sodobna oprema za bazen omogoča avtomatsko vzdrževanje in čiščenje s pomočjo robotskega sesalca, ki počisti dno in stene školjke. To je priročna rešitev, ki privarčuje čas, razbremeni filtre in zmanjšuje potrebo po uporabi kemičnih sredstev.

Nekateri modeli imajo sistem čiščenja, ki je že integriran v zunanjo školjko. S pomočjo visokotlačne črpalke in šest smernega ventila kroži voda po cevnem sistemu do posebnih šob, kjer se odstrani umazanija in se izloči v odtok. Za zmanjšanje količine nečistoč iz okolice je priporočljivo uporabljati tudi solarno pokrivalo. Ne le, da preprečuje padanje listja, prahu ali drugih delcev iz zraka v vodo, temveč hkrati zmanjšuje izhlapevanje ter ohranja prijetno temperaturo za kopanje.

vzdrzevanje-bazenske-vode

V podjetju EMA bazeni so pripravljeni prisluhniti željam svojih strank in jim pomagati do lastnega vodnega užitka na domačem dvorišču. Njihov prodajni program obsega različne oblike in dimenzije školjk, vrste materialov, pokrivne rešitve ter sredstva za enostavno vzdrževanje vode v bazenih. Da bi vsaki stranki omogočili unikaten domači spa kotiček, imajo na voljo tudi opremo za različne vodne atrakcije, kot so slapovi, vodne zavese, masažne šobe in osvetlitev z LED žarnicami.

Back to top