Vzdrževanje bazena je nujno za ohranjanje zdravega kopalnega okolja

Vzdrževanje bazena je nujno za ohranjanje zdravega kopalnega okolja

Vzdrževanje bazena je bistvenega pomena ne le za estetiko, temveč tudi za zdravje in varnost plavalcev, saj se v njem lahko najde vse, od kemikalij do drugih raznih smeti. Peneči se kristalno čist bazen je utelešenje sprostitve in užitka, vendar je za doseganje in vzdrževanje tega neokrnjenega stanja potrebno skrbno vzdrževanje.

Brez rednega vzdrževanja lahko bazeni postanejo gojišče bakterij, alg in drugih onesnaževalcev. Nečista voda ni samo videti neprivlačna, ampak predstavlja tudi tveganje za zdravje, vključno z draženjem kože, okužbami in težavami z dihali.

Čista voda v bazenu preprečuje rast alg, ki lahko naredijo vodo motno in spolzko, kar predstavlja nevarnost za plavalce. Čista voda poleg vabljivosti omogoča tudi boljšo vidljivost, kar zmanjšuje verjetnost nesreč. Pravilno vzdrževanje tudi podaljša življenjsko dobo bazenske opreme, saj preprečuje zamašitve in zmanjšuje obrabo. Vzdrževanje bazena je torej ključnega pomena za ustvarjanje zdrave, varne in prijetne izkušnje za vse uporabnike.

vzdrzevanje-bazena

Zakaj je pomembno vzdrževanje vode v bazenu?

Čista voda v bazenu skrbi za to, da je dno čisto in jasno, kar je ključnega pomena za prepoznavanje nevarnosti in zagotavljanje varnosti plavalcev. Redno sesanje, uravnoteženje kemične ravni, šok tretmaji, vzdrževanje filtrirnega sistema in redno krtačenje prispevajo k ohranjanju čistoče. Vzdrževanje vode v bazenu je bistvena za zdravje in varnost plavalcev. Pravilno kloriranje, obdelava z algicidi, spremljanje ravni pH, redno testiranje vode in zagotavljanje pravilnega kroženja so bistvenega pomena za ohranjanje čiste vode in preprečevanje rasti alg.

Za vzdrževanje bazena je ustvarjanje in upoštevanje urnika rednega čiščenja ključnega pomena za varno uporabo vso leto. Dnevno čiščenje, tedensko testiranje kemikalij v vodi in sesanje, mesečno pranje filtra in krtačenje ter sezonsko temeljito čiščenje in pregled opreme so bistvena vzdrževalna opravila.

vzdrzevanje-vode-v-bazenu

Vzdrževanje bazena zahteva predanost in doslednost, vendar so nagrade vredne našega truda. Z upoštevanjem osnovnih nasvetov za vzdrževanje vode v bazenu in z ustvarjanjem ter upoštevanjem urnika čiščenja, lahko zagotovite, da bo vaš bazen ostal varen, vabljiv in prijeten prostor za sprostitev in rekreacijo. Ne pozabite, da je redno vzdrževanje ključnega pomena za ohranjanje vidne jasnosti in zagotavljanje čiste, zdrave vode, v kateri lahko uživajo vsi plavalci.

Kako poskrbeti, da nam je vedno na voljo čista voda v bazenu?

Pomagamo si lahko z raznimi mrežami, s katerimi lahko s površine odstranite ostanke iz narave, kot so listi in žuželke. Bazen redno sesajte, da odstranite umazanijo in usedline, ki so se morda usedle na dno. Uporabite krtačo za bazen, da očistite stene, tla in stopnice ter tako preprečite rast alg in pospešite kroženje vode.

Za vzdrževanje vode v bazenu je pomembno tudi, da redno čistite košare črpalke, saj s tem zagotovite učinkovito filtracijo. Priporočljivo je tudi, da občasno sperete filter, saj se s tem odstranijo vsi drugi ujeti ostanki.

Ključnega pomena, da se zagotovi čista voda v bazenu je, da poskrbite za redno testiranje vsebnosti kemikalij v vodi s kompletom za testiranje vode v bazenu in po potrebi prilagajate ravni kemikalij, da ohranite ustrezno ravnovesje in kakovost vode. Občasno je treba uporabiti šok tretmaje za oksidacijo organskih onesnaževalcev in ubijanje bakterij. Tretmaji z algicidi so koristni tudi pri preprečevanju rasti alg in ohranjanju bistre vode. Prepričajte se, da obtočni sistem, vključno s črpalkami in filtri, deluje učinkovito, da ohranite pravilno kroženje vode.

cista-voda-v-bazenu

 

Na kaj biti še pozoren pri čiščenju bazena?

Ko gre za vzdrževanje bazena je bistvenega pomena, da postopek razdelite na več stopenj, pri čemer se osredotočite na določena področja, ki imajo posebne zahteve. Tako področje je običajno hidravlični sistem in druga, dodatna oprema. Da se ohrani čista voda v bazenu, je potrebno tudi temeljito čiščenje bazenske posode. Ta zajema celotno kotlino, vključno s stenami in tlemi, zaradi česar je kritičen vidik čiščenja in vzdrževanja bazena.

Avtomatski robotski čistilci nudijo priročno rešitev za vzdrževanje bazena, saj učinkovito pometajo bazensko korito brez dodatnega truda. Vendar pa so določena območja, kot je prostor med steno in ogrodjem bazena, pa tudi vogali v betonskih bazenih, težko dostopni. Za tovrstne, težko dosegljive dele, je priporočljiva uporaba specializiranih izdelkov za razkuževanje, ki jih vsaj dvakrat na teden nanesemo s ščetkami in visokotlačnimi odstranjevalci vodnega kamna.

ciscenje-bazena-s-filtrom

Pri panelnih bazenih s PVC oblogami je vzdrževanje vode v bazenu enostavnejše in hitrejše zaradi odsotnosti fug ali težko dostopnih mest. Ti bazeni zahtevajo manj ročnega čiščenja in vzdrževanja, organske madeže pa je enostavno odpraviti z izdelki, kot so “čarobne radirke” ali kamni iz bele gline.

Različni dodatki za bazene, vključno z lestvami, ograjami, prelivnimi kanali, stopničkami, premičnimi ploščadmi, vodnimi curki , slapovi, tuši, luči in okrasni deli zahtevajo skrbno čiščenje približno dvakrat na teden. Priporočljivo je ročno čiščenje z uporabo gobic in dezinfekcijskih izdelkov, prilagojenih materialom posameznega dodatka. Površine, ki se jih pogosto dotikamo z rokami, kot so ograje, je treba vsak dan čistiti, da se ohranijo higienski standardi (vir: https://www.fluidra.com/projects/swimming-pool-cleaning/).

Back to top