Vrtni kamini – požarna varnost, dobra hrana, druženje ob ognju in estetika vrta

Vrtni kamini – požarna varnost, dobra hrana, druženje ob ognju in estetika vrta

Vrtni kamini so nepogrešljiv element za popestritev vašega vrta. Najverjetneje se vsi strinjamo, da je ni boljše stvari na svetu od druženja na svežem zraku, ob dobri hrani, ognju in v lepem ambientu. Vse to lahko omogoči na videz nepomemben del hiše – vrt. Vrt je namreč prostor, ki zagotavlja kvalitetno preživljanje prostega časa in nam omogoča izražanje kreativnosti preko ustvarjanja kotička za druženje, kuhinjskega prostora, cvetličnega vrta, igral za otroke ali prostorčka za oddih.

Vse to je mogoče doseči s premišljeno izbiro opreme za vrt. Za več zasebnosti lahko vrt ogradite z estetsko betonsko ograjo, tlakovci različnih velikosti in oblik, vrtnimi vodnjaki, lepo mizo in udobnimi stoli ter, seveda, s kuhinjskim kotičkom. Element, ki bo vašemu vrtu dodal prav posebno domače vzdušje je prav gotovo vrtni kamin, ki postaja vse pogostejša izbira za dopolnitev vrta. Vrtni kamini v kombinaciji s kamnito površino za odlaganje in prostostoječim ali stenskim vodnjakom, bodo kuharske dogodivščine popeljali na povsem nov nivo.

Vrtni kamini

Sestava vrtnih kaminov je praktična in omogoča enostavno uporabo

Zunanji kamini, še posebej betonski kamini za vrt, so postali eden ključnih elementov, ki zaokroži zunanjo podobo vrta in pričara prijetno domačo atmosfero. Še ne dolgo nazaj so bili kamini – vrtni nekaj ‘nevsakdanjega’, v zadnjem času pa postajajo vse pogostejši dodatek k različnim gospodinjstvom. Še posebej so, seveda, priljubljeni med strastnimi ljubitelji jedi z žara, ki prav zaradi svoje dovršene strukture omogočajo enostavno uporabo in hitro peko.

Vrtni kamini so sestavljeni iz treh ključnih delov: dimnika, dela za peko – kurišča in posebnega predela pod kuriščem, ki se imenuje podnožje. Za enostavnejšo peko jedi v zunanjem kaminu, se temu vedno doda rešetko, na katero lahko položite meso ali zelenjavo, ki jo potem s pripomočki za žar enostavno obračate. Odlična prednost, ki jo imajo napredni kamini vrtni je podnožje. Podnožje je namreč namenjeno shranjevanju drv, papirja ali oglja, saj se ne bodo zmočili tudi v primeru dežja, hkrati pa so ti ključni elementi za pripravo žara, vedno pri roki.

Vrtni kamin

Premišljena in natančna izdelava vrtnega kamina je ključ za varnost in dolgo življenjsko dobo

Ker so zunanji kamini za pod streho in še posebej kamini vrtni izpostavljeni najrazličnejšim vplivom, je pomembno, da je celoten proces načrtovanja in izvedbe res natančen. Izdelavo vrtnih kaminov je najbolje prepustiti kar podjetju, ki se s takšno dejavnostjo ukvarjajo že vrsto let in imajo prav zaradi dolge tradicije največ izkušenj z izdelavo varnih zunanjih kaminov. Strokovnjaki, katerim prioriteta je varnost združena s funkcionalnostjo in estetiko, bodo s skrbno izvedbo zagotovo izdelali vrtni kamin, ki vam ga bodo zavidali vsi sosedi.

Pri izdelavi kvalitetnih zunanjih kaminov je izjemno pomembno izbrati materiale, ki so enostavni za čiščenje, hkrati pa z lahkoto prenašajo ekstremno visoke in nizke temperature, vlago in mehanske pojave. Najboljši so torej betonski kamini, saj je beton izjemno trpežen material, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo izdelka, hkrati pa ga je mogoče oblikovati na različne načine in zato pripomore tudi k estetskemu izgledu vrta. Z natančno izvedbo in naprednimi tehnikami realizacije sanjskih vrtnih kaminov bo druženje ob ognju še bolj prijetno, peka pa enostavna.

Betonski kamin

Redno, a enostavno čiščenje vrtnih kaminov podaljšuje njihovo življenjsko dobo

Sigurno imate mnogi med nami pomisleke glede nakupa zunanjega kamina, prav zaradi napačne predstave o njegovem vzdrževanju. K sreči, so vsi ti pomisleki zaman, saj je čiščenje vrtnih kaminov enostavno. V zadnjem času, ko se tudi pri čiščenju in higieni razvijajo nove, učinkovitejše metode, čiščenje najtrdovratnejših predelov kamina – vrtnega in notranjega sploh ne bo več problem.

Najlažje, je kupiti set čistil, ki so namenjena izključno čiščenju kamina, saj so narejena tako, da z lahkoto odpravljajo maščobo, prah in oglje. Zelo pomembno je, da ste pri čiščenju vrtnih kaminov res konsistentni, saj boste le tako zagotovili dolgo in nemoteno uporabo ter dosegli visok nivo higiene, kar je še posebej pomembno pri peki hrane. Zelo pomembno je, da redno praznite posodo s pepelom, čistite rešetke in skrbite, da so okoliške površine čiste in prazne, saj je to najučinkovitejši način, da sebi in svoji lastnini zagotovite varnost.

Pripomočki za peko

Varna uporaba vrtnih kaminov – kakšen kamin izbrati in kam ga postaviti?

Vrtnega kamin je prav zagotovo eden od najbolj priljubljenih elementov, ki bo še posebej poleti in spomladi poskrbel za zabavno in kvalitetno druženje na svežem zraku. Da pa bi druženje potekalo nemoteno in v sproščeni atmosferi je pomembno, da se pri izbiri in postavitvi kamina posvetujemo s strokovnjaki. Ogenj je namreč zelo nepredvidljiv, zato moramo izbrati takšen zunanji kamin, ki bo preprečeval požare.

Najbolje je izbrati betonski kamin, z dovršenim dimnikom, postaviti pa ga je treba na primerno mesto, da z visoko temperaturo, plamenom in iskricami ne bo ogrožal živih bitij in predmetov. Kamin je najbolje postaviti na ravno in trdno podlago vsaj en meter stran od jedilne površine, hiše in rastlin. Odličen dodatek so ravne površine za pripravo hrane iz betona ali kamna, ki ji je priporočljivo namestiti na desno ali levo stran kamina, saj plamen v ti dve smeri najtežje zahaja. Z dodatnimi vratci, pravilno kuharsko opremo, čistimi rešetkami in ustreznimi posodami, bo vaša izkušnja s peko v vrtnem kaminu varna in prijetna.

 

Izdelava vrtnega kamina

Back to top