Udobni pohodni čevlji primerni za različne podlage

Udobni pohodni čevlji primerni za različne podlage

Udobni pohodni čevlji so nujna oprema vsakogar, ki rad preživlja svoj prosti čas na svežem zraku. To ne pomeni le v v gozdu, hribih ali visokogorju, temveč tudi urbanem okolju. Obutev, v kateri gremo na sproščujoč sprehod, mora biti udobna in zračna, a mora obenem nuditi dober oprijem. Prav takšne lastnosti imajo kvalitetni pohodni čevlji Grisport in Alpina, zato vas zagotovo ne bodo razočarali.

Vrhunski pohodni čevlji

Vrhunski pohodni čevlji in njihov namen

Ko se odločamo za nakup primerne obutve za sprehode ali daljše pohode, je najprej potrebno razmisliti, za kakšne namene bomo udobne pohodne čevlje uporabljali. Jih bomo nosili le za sprehod s psom po urbanih področjih? Za hojo po blatnih gozdnih poteh? Ali pa za premagovanje skalnatih brezpotij v visokogorju? Šele potem si lahko začnemo ogledovati različne modele nizke ali visoke obutve.

Nizki udobni pohodni čevlji

Nizka obutev je tista, ki ne sega višje od gležnjev. Je precej lažja in zračna od visokih modelov, zato je primernejša za hojo po mestu ali hribih z nizko nadmorsko višino. Vsak korak je zelo udoben, premikanje nog pa zaradi nizke teže zelo enostavno. Kljub temu to ne pomeni, da jih ne prištevamo med vrhunske pohodne čevlje.

Ker so podloženi z vododporno membrano Sympatex, stopala ostanejo suha tudi v primeru dežja ali mokre trave. Prav zato so odlična obutev za vsakodnevne sprehode po okoliških hribih. Zahvaljujoč podplatu Vibram tresljajev med hojo praktično ne čutimo, kar je zelo pomembno, če jih nosimo pogosto.

Visoki udobni pohodni čevlji za sneg

Visoke modele v splošnem delimo na zimske in letne, čeprav lahko tudi večino letnih uporabljamo za hojo po snegu. Razlika med njima je predvsem v debelini, saj so zimski precej toplejši. Za vse visoke pohodne čevlje za sneg sicer velja, da imajo zelo kvaliteten Vibram podplat. Kot že omenjeno, le-ta blaži udarce, poleg tega pa nudi edinstven oprijem.

To so vrhunski pohodni čevlji za hojo po višjih hribih in visokogorju, saj nam ne bo zdrsnilo niti na najbolj spolzki skali. Ker so v primerjavi z nizkim modelom precej višji, dajejo gležnju dobro oporo. Tako poskrbijo, da tudi med hojo po razritem in zahtevnem terenu ne pride do poškodb kot so zvini in izpahi.

Vrhunski pohodni čevlji za sneg

Kako izbrati pravi model udobnih pohodnih čevljev?

Če niste še nikoli kupovali obutve za prosti čas, naj vam razkrijemo nekaj nasvetov. Varnost mora biti na prvem mestu, zato je nikakor ne izbirajte le na podlagi barve, oblike ali cene. Prepričajte se, da se boste v njej počutili udobno, a hkrati samozavestno tudi na spolzkem terenu.

Izberite pravo velikost

Čeprav je izbira prave velikosti zelo pomembna tudi pri ostalih tipih obutve, pa je pri obutvi za v hribe ta lastnost res izrednega pomena. Če se boste v njej podali v visokogorje, se morate zavedati, da boste v njej preživeli ogromno časa. Premagati boste morali velike razdalje, zato vas nikakor ne sme ožuliti ali pa se vam celo sezuvati. Svetujemo vam, da obutev pred nakupom obujete ter se v njih sprehodite po celotni trgovini. Udobni pohodni čevlji bodo tako res pravi za vas.

Povprašate lahko tudi, če imajo nagnjeno podlago, na kateri bi lahko preizkusili, kako se obutev obnaša na klancu. Če vam bo noga počasi spolzela naprej, boste vedeli, da je obutev prevelika, če pa vas bodo tiščali prsti, boste lahko sklepali, da so premajhni. Stopalo mora med hojo ostati čimbolj na mestu, saj le tako ne bo prišlo do morebitnih poškodb. Prav tako je dobra praksa, da obujete vrhunske pohodne čevlje število večje in številko manjše, saj boste lažje ocenili, katera velikost se vašim stopalom najbolje prilega. Upoštevajte, da mora biti pred prsti še za en palec prostora.

Kvalitetni pohodni čevlji

Kvalitetni pohodni čevlji vam bodo omogočili kilometre varne hoje

Ko kupujemo tovrstno obutev, si želimo, da bi jo lahko nosili vrsto let. Prav zato je izrednega pomena, da pred nakupom dobro preučite vse sestavne dele. Ima podplat dovolj globok profil? So dovolj zračni, da bo noga dihala tudi na daljših pohodih? So vododporni? Pri kvalitetnih pohodnih čevljih Alpina in Grisport naj vas sicer ne skrbi, da bi se uničili že po nekaj sprehodih, saj so narejeni iz res kakovostnih materialov.

V njih vas ne bo zeblo niti vam ne bo vroče. Ker so zelo zračni, do potenja stopal ne pride, zato lahko v njih zlahka preživimo dolgo časa. A brez skrbi! Tudi v slabem vremenu bodo vaša stopala ostala popolnoma suha, saj membrana Sympatex ne prepušča vlage. Tako se boste na novo pustolovščino odpravili popolnoma brez skrbi.

Udobni pohodni čevlji

Na koncu izberite še najljubšo barvo in obliko, da vam bodo udobni pohodni čevlji tudi lepi na oko

Pri udobnih pohodnih čevljih je estetika na zadnjem mestu, a to ne pomeni, da ne smemo izgledati lično tudi na daljših potepih. Ko se prepričate, da obutev ustreza vsem prej omenjenim kriterijem, izberite barvo, ki vam je najbolj všeč. Izbira sicer ne bo težka, saj so tako Alpinini kot Grisportovi čevlji univerzalne barve, tako da jih je zelo enostavno uskladiti z oblačili ter nahrbtnikom. Ker so lepe oblike, jih boste z veseljem obuli tudi za sprehod po mestu.

Vrhunski pohodni čevlji

Back to top