Tračna žaga za železo in druge kovine – kako se lotiti dela z njo?

Tračna žaga za železo in druge kovine – kako se lotiti dela z njo?

Tračna žaga – orodje, za katerega smo verjetno že vsi slišali, kljub vsemu pa veliko posameznikov ne ve točno, za kaj pri tračni žagi gre – dokler se seveda ne znajdejo v situaciji, ko jo potrebujejo. Na tej točki pa se navadno začnejo vprašanja:

  • Za katero tračno žago za kovino se odločiti?
  • Je tračna žaga enako kot krožna žaga?
  • Kako se dela s tračno žago za železo sploh lotiti?
  • Tračna žaga – cene različnih vrst žag in kaj je racionalno izbrati?

Tračna žaga

Kaj je tračna žaga za kovine in katere vrste tračnih žag še poznamo?

Da bo vse skupaj vsaj nekoliko enostavneje, vam v spodnji vsebini ponujamo nekaj odgovorov. Vendar se za trenutek najprej posvetimo temu, kaj tračna žaga pravzaprav sploh je. Tračna žaga je orodje, ki nam omogoča izjemno natančen razrez najrazličnejših materialov – naj si gre za tračno žago za les, tračno žago za železo ali za druge kovine… tračna žaga bo zmeraj poskrbela za natančen in brezhiben rez materiala, ki je pred nami.

 

Kako tračno žago za kovine ločimo od krožne žage?

Kljub temu da je večina posameznikov za tračno žago za kovine ali druge materiale že slišala, pa jo le redki lahko enostavno ločijo od krožne žage. Tudi krožna žaga se lahko uporabi za razrez najrazličnejših materialov, našli pa jo bomo verjetno v skoraj vsaki bolje opremljeni domači delavnici, zagotovo pa v podjetju, ki se ukvarja z razrezom različnih materialov.

 

Kako se lotiti dela s tračno žago, da bo le-to kar se le da natančno opravljeno?

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki tračne žage ne uporabljate prav pogosto, vas pa v tem trenutku čaka neodložljivo delo, ki ga brez tračne žage za kovino ali druge materiale ne boste mogli opraviti? Vsekakor je lahko misel na delo s tračno žago za tiste, ki z njo ne rokujete pogosto nekoliko strašljiva, vendar se nikar ne ustrašite. Z upoštevanjem nasvetov spodaj, boste delo opravili brezhibno.

 

Pozorni moramo biti na to, kako sledimo črti za razrez

Preden se lotimo reza, se moramo zavedati, da tračna žaga za seboj pusti sled, zato je dobro, da odrežemo nekaj malega materiala več, rob pa nato enostavno obrusimo. Kljub temu da je črta, po kateri želimo rezati, zarisana, pa je lahko sledenje tej črti s tračno žago za kovine – sploh za začetnike – precejšen zalogaj. Če še nismo prepričani v svoje sposobnosti, je najbolje, da zarežemo kakšen milimeter ali dva stran od črte – na njeni zunanji strani, seveda.

Tračne žage za kovino imajo različne liste – izbrati moramo pravega

Preden se s tračno žago za železo oz. tračno žago za kovine lotimo razreza, moramo vedeti nekaj o izbiri listov. Za začetek je potrebno vedeti, da obstaja veliko različnih listov za tračne žage, ki jih moramo znati pravilno uporabiti. Pri izbiri lista moramo najprej vedeti, kakšen material bomo s tračno žago rezali. Če gre za les, izberimo list za les. V primeru, ko bomo uporabili tračno žago za kovino, pa izberimo list za prav to kovino, ki jo imamo namen rezati.

Poskrbimo tudi, da rezilo tračne žage ne bo topo

Ena izmed največjih in žal tudi precej pogostih napak je topo rezilo, ki ga želimo uporabiti pri razrezu. Nikakršnega smisla nima, da vztrajamo pri razrezu katerega koli materiala z uporabo topega rezila, saj bo naše delo tako neprimerno bolj naporno, pa tudi precej manj natančno opravljeno. Počasnejše in oteženo žaganje po črti sta dva izmed znakov, da je rezilo tračne žage za kovine postalo topo. Zato je najbolje, da topo rezilo na tračni žagi za železo nemudoma zamenjamo.

Vsekakor pa velja pred menjavo rezila preveriti, ali je le-to morda samo umazano. Če se je na rezilu tračne žage nabrala umazanija se lahko namreč zgodi, da bo rezilo delovalo topo, ko pa ga bomo očistili, bomo ugotovili, da še zmeraj reže kot smo si želeli.

Bodimo pozorni na napetost lista tračne žage za kovine

Če si želimo podaljšati življenjsko dobo rezila je dobro popustiti napetost na njem. Vsakič, ko vemo, da tračne žage za železo nekaj dni ne bomo uporabljali, je dobro sprostiti napetost rezila. S tem ko je rezilo ves čas napeto, se namreč precej poveča možnost, da se bo prekmalu zlomilo in ga bomo primorani zamenjati. Raje delujmo preventivno in rezilo popustimo, če tračna žaga za železo dalj časa ne bo v uporabi.

 

Kako pa naj se lotimo razreza ukrivljenih linij?

Še pod večjim pritiskom se navadno znajde posameznik, ki se mora lotiti razreza različnih okroglih linij in krivulj. Zato se je takšne naloge bolje lotiti počasi. Zakrivljene linije namreč zahtevajo veliko mero natančnosti. Zato je bolje, da se jih lotevamo v krajših odsekih, tako bomo namreč precej zmanjšali možnost, da po nesreči zarežemo narobe, če pa se nam to kljub vsej previdnosti zgodi, pa vsaj posledice ne bodo tako hude.

Pri uporabi tračne žage za železo ne pozabimo na zaščitno opremo

Vsekakor pa moramo med uporabo tračne žage za železo poskrbeti tudi za lastno varnost. Pri njeni uporabi zmeraj nadenimo zaščitna očala. Tudi, če smo pri delu s tračno žago za kovino zelo izkušeni, nam zaščitna oprema ne uide. V resnici pa izkušnje nimajo dosti zveze s tem, saj nesreča nikoli ne počiva – ne pri začetnikih in ne pri tistih, ki imajo s tračno žago že nekaj izkušenj. Za nesrečo je potreben samo delček sekunde, ki nas lahko zaznamuje za vse življenje. Zaščitna očala si zato pred žaganjem nadenimo vedno in brez izjeme.

Back to top