Domača sončna elektrarna – cena ne sme biti več ovira

Domača sončna elektrarna – cena ne sme biti več ovira

Cena sončne elektrarne za hišo je dolgo časa predstavljala kar velik finančni zalogaj, zaradi česar so do nedavnega bile domače sončne elektrarne prava redkost. Napredek tehnologije in težnje Slovenije ter Evropske unije pa so pripomogle k temu, da cena sončne elektrarne za hišo ni več tako velika ovira, kot je bila v preteklosti, in z leti bo le še padala. Pri soočenju s ceno postavitve sončne elektrarne pa je zelo dobrodošla pomoč Eko sklada v obliki nepovratnih sredstev.

 

Zakaj se odločiti za postavitev sončne elektrarne?

Razlogov za postavitev sončne elektrarne je veliko, zato naštejmo le najbolj bistvena. Na prvem mestu je seveda skrb za varovanje okolja. Večino električne energije v Sloveniji in Evropski uniji pridobivamo z okolju škodljivimi načini, kot so premog, plin, nafta in podobno. Vsi ti viri energije niso neskončni in ko bodo pošli, bo nastopila energetska kriza, ob vsem tem pa z njimi še onesnažujemo okolje in prispevamo k globalnemu segrevanju. Današnja tehnologija pa omogoča, da je vedno večji odstotek električne energije pridobljen na bolj trajnostne in naravi prijaznejše načine, kot so na primer vetrna, vodna in predvsem sončna energija.

Drugi razlog pa je, da lahko z domačo sončno elektrarno na področju električne energije postanete skorajda samozadostni. Trenutno vemo, koliko stane domača sončna elektrarna, cena električne energije pa se v teh negotovih časih nenehno spreminja in večinoma le raste, zaradi česar se splača premisliti o postavitvi sončne elektrarne, s katero se boste lahko v večji meri izognili spreminjanju cen za električno energijo.

Solarni paneli

Cena sončne elektrarne za hišo

Malo je tako okolju prijaznih projektov, kot je postavitev sončne elektrarne, cena investicije pa žal ni enotna in se razlikuje od projekta do projekta. Odvisna je od številnih dejavnikov, kot so konkretne potrebe kupca, porabe električne energije stavbe, zahtevnost postavitve sončne elektrarne na objektu in podobno. Zaradi tega je najboljše na podjetje poslati povpraševanje, v katerega vključite vse ključne podatke. Na podlagi povpraševanja boste nato prejeli informativno in neobvezujočo ponudbo z bolj natančno ceno sončne elektrarne za hišo, na podlagi katere boste lahko sprejeli odločitev.

 

Domača sončna elektrarna – cena je s pomočjo Eko sklada znatno nižja

Zaradi prizadevanj Slovenije in Evropske unije k bolj okolju prijaznim načinom pridobivanja električne energije, nudi Eko sklad finančno pomoč pri gradnji sončnih elektrarn tako v obliki nepovratnih sredstev kot nizkoobrestnega kredita. Ves postopek je preprost in ne vzame veliko časa.

 

Sončne elektrarne – cena investicije je nižja s pomočjo nepovratnih sredstev Eko sklada

Za pridobitev nepovratnih sredstev, ki bodo znatno znižali ceno sončne elektrarne ha hišo, je treba pravilno izpolniti vlogo in jo poslati na Eko sklad. Subvencijo je možno pridobiti le za nove naprave za električno samooskrbo, ne pa za že nameščene. Višina finančne spodbude, ki jo nudijo, znaša 180 € za 1 kVA nameščene nazivne električne moči sončne elektrarne za največ 80 % vsote priključnih moči vseh odjemnih mest.

 

Ugodni kredit z nizko obrestno mero

Pri ceni sončne elektrarne za hišo pa vam lahko Eko sklad pomaga tudi s kreditom. Najbolj mamljiv del ponudbe je nizka obrestna mera, ki znaša le 1,3 odstotka. Odplačilna doba kredita znaša največ 10 let, kredit pa se odobri največ do višine priznanih stroškov naložbe, med tem ko je njegov minimalni znesek 1500 €. Postavitev sončne elektrarne je poleg gradnje na objektu dovoljena tudi na enostavnih ali nezahtevnih objektih, ki se nahajajo ob glavni stavbi.

 

V kolikšnem času se povrne znesek cene investicije sončne elektrarne?

Cena postavitve sončne elektrarne se vam bo obrestovala v obdobju največ 10 let, med tem ko znaša življenjska doba fotovoltaičnih sončnih celic okoli 30 let. V tem času boste skoraj energijsko samozadostni. Kaj to pomeni? Ko bo sijalo sonce bo vaša sončna elektrarna proizvajala električno energijo za vašo uporabo. Kadar jo bo proizvedla več, kot je porabite, bo višek stekel v javno električno omrežje. Ker pa je ponoči in ob slabem vremenu delovanje sončnih elektrarn bistveno oslabljeno, boste primanjkljaj električne energije prejeli iz javnega omrežja. Iz teh podatkov o prejeti in oddani električni energije pa bo nato ustvarjen obračun.

Domača sončna elektrarna cena

Kaj storiti za največji možni izkoristek sončne elektrarne?

Da boste pridelali čim več elektrike, je ob postavitvi elektrarne koristno upoštevati par napotkov.

  • Površina, na kateri bodo postavljene sončne celice, ne sme biti pod senco, ki jo lahko mečejo bližnja drevesa ali pa stavbe.
  • Najboljša možna lega sončne elektrarne je na južni strani strehe, saj je ta največ izpostavljena soncu. Lahko jo tudi namestite na vzhodno ali zahodno stran strehe, severna stran pa je odsvetovana.

Vpadni kot sončnih žarkov naj bi bil čim bližji pravemu kotu, kar pa se čez leto zaradi nagibanja zemeljske osi nenehno spreminja. Zaradi tega se splača investirati v posebno nosilno konstrukcijo, ki bo sončne celice ves čas usmerjala proti soncu, tako da bo izkoristek pridobivanja elektrike največji in se vam bo cena sončne elektrarne za hišo čim hitreje povrnila.

Back to top