Preventivni managerski pregledi so ključni pri zgodnjem odkrivanju zdravstvenih tveganj

Preventivni managerski pregledi so ključni pri zgodnjem odkrivanju zdravstvenih tveganj

Preventivni managerski pregledi zajemajo celovit paket medicinskih storitev, s katerimi lahko precej zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, nekaterih oblik rakavih obolenj, presnovnih bolezni ali drugih najpogostejših težav. Namenjeni so vsem delovno aktivnim ljudem, še posebno tistim, ki se pri svojem delu vsakodnevno soočajo s stresom, fizičnimi obremenitvami ali imajo družinsko anamnezo za določena tveganja.

Managerski zdravniški pregled omogoča pravočasno odkrivanje potencialnih bolezenskih težav. Z oceno tveganja in dovolj zgodnjim ukrepanjem pomaga ohranjati vodstveni kader v zadovoljivi fizični in psihični kondiciji. Priporočljivo je, da se preventivni zdravstveni pregled zaposlenih opravi enkrat letno, oziroma vsaj na vsaki dve leti, točni interval pa je odvisen od dejavnikov tveganja oziroma internih pravil posameznega podjetja. Opravljeni postopki zadostujejo tudi za pridobitev veljavnega spričevala za delo skladno s Pravilnikom o preventivnih zdravstvenih pregledih delavcev.

preventivni-managerski-pregledi

 

Kaj običajno zajema preventivni zdravstveni pregled delavcev?

preventivni-zdravstveni-pregled

Paket storitev se lahko razlikuje glede na starost, spol ter morebitne dejavnike tveganja, oziroma na naravo delovnega mesta. Vsebina programa se lahko razlikuje tudi glede na izvajalca, ceno in obseg storitev. Večinoma pa vključuje odvzem krvi in urina ter biokemično analizo odvzetih tekočin, merjenje višine, teže in določitev indeksa telesne mase, kontrolo krvnega tlaka, preverjanje holesterola in sladkorja v krvi ter testiranje vida, sluha, ravnotežja in podobno. Managerski zdravniški pregled običajno zajema tudi EKG, meritve pljučne kapacitete, po potrebi pa tudi rentgensko sliko pljuč.

 

Preventivni managerski pregledi lahko vključujejo tudi dodatne specialistične posvete, na primer pri ortopedu, urologu, ginekologu, specialistu za področje ORL, psihologu ali opravljanje testov za preverjanje kognitivnih funkcij. Obstajajo tudi specialistične preiskave, ki so namenjene samo ženskam. Občasno se priporoča opravljanje mamografije za zgodnje odkrivanje raka dojk ali PAP test za preverjanje morebitnih sprememb na materničnem vratu. Tudi moškim se včasih priporoča, da opravijo preiskave prostate za preprečevanje raka prostate ali preverjanje ravni testosterona. Starejši zaposleni lahko opravijo tudi dodatne preglede, kot so merjenje kostne gostote za odkrivanje osteoporoze, preverjanje ravnotežja, mišične moči ter kognitivnih sposobnosti.

 

Kako izberemo najboljši program za managerski zdravniški pregled?

Izbira ustreznega programa je odvisna od individualnih potreb, starosti, spola, morebitnih bolezenskih tveganj, kriterijev za posamezno delovno mesto oziroma zahtev delodajalca. Pri izbiri ponudnika je potrebno preveriti predvsem strokovnost, fleksibilnost, zanesljivost in diskretnost izvajalca, pri katerem se izvajajo preventivni managerski pregledi. Priporočljivo je tudi opraviti primerjavo cen, kajti najcenejši paket storitev običajno ni najboljša izbira.

managerski-zdravniski-pregled

Preventivni zdravstveni pregled je mogoče opraviti v javnih in zasebnih medicinskih ustanovah, pri čemer je pomembno poudariti, da so zasebniki običajno bolj prilagodljivi glede terminov, dodatnih preiskav ali drugih storitev. Poleg čakalne dobe je pomembna tudi hitrost obdelave podatkov, rezultatov preiskav in izdelave končne zdravstvene ocene. Ponudniki, ki imajo svoj laboratorij za medicinsko biokemijo, lastne izvajalce ter hkrati tesno sodelujejo z zunanjimi specialisti, običajno opravijo kompleten managerski zdravniški pregled v enem samem dnevu, oziroma največ v dveh, kadar so potrebne dodatne preiskave ali meritve.

 

Preventivni managerski pregledi v zdravstvenem centru Aristotel

Center Aristotel deluje na dveh lokacijah, v Krškem in Novem mestu ter združuje organizirano ekipo strokovno usposobljenega kadra. V okviru ambulante medicine dela, prometa in športa izvajajo analize delovnih mest, organizirajo preventivne preglede pri specialistih in zagotavljajo različne visokokakovostne storitve, med katere spadajo tudi preventivni managerski pregledi, pregledi za voznike, letalsko osebje in pomorščake.

preventivni-pregled-celega-telesa

Ker se zavedajo, da je naložba v kurativo zaposlenih ključnega pomena za ohranjanje zdravja in ohranitev prijaznega delovnega okolja, usmerjajo svoje storitve tudi v osveščanje zaposlenih o pravilnem življenjskem slogu. Seznanjanje s priporočljivimi smernicami v domačem in delovnem okolju, ki ga lahko vključijo tudi v preventivni zdravstveni pregled, ne prinaša velike koristi le zaposlenim, temveč tudi podjetjem in celotni družbi. Naročiti se je mogoče po telefonu ali preko spletnega obrazca.

Back to top