Pasivna ali nizkoenergijska hiša je hiša prihodnosti

Pasivna ali nizkoenergijska hiša je hiša prihodnosti

Pasivna ali nizkoenergijska hiša predstavlja sodobni koncept gradnje objektov. V najstarejšem, največjem in vodilnem slovenskem proizvajalcu lesenih montažnih objektov so se s konceptom Zero Energy Home, ki predstavlja nizkoenergijsko in pasivno gradnjo, tako odzvali na trende, ki sledijo smeri popolne energetske samozadostnosti objektov. V tem je tudi ena izmed njihovih glavnih konkurenčnih prednosti, saj se po omenjenem konceptu ravnajo že dlje časa.

V sklopu koncepta gradnje pasivnih ali nizkoenergijskih hiš koncepta tako vse hiše že vsebujejo predpripravo za morebitno kasnejšo namestitev tako sončne elektrarne, kot tudi polnilnice za električno vozilo. Vsaka nizkoenergijska in pasivna gradnja je tako le korak stran od tega, da postane energetsko samozadostna in neodvisna, tj. »aktivna«.
Trg nizkoenergijske in pasivne gradnje se je v Sloveniji razvil izjemno hitro in tako dosega zavidljiv delež. Eden izmed glavnih razlogov za tovrstno gradnjo pa je zlasti njena energetska učinkovitost ter prihranek pri stroških za ogrevanje nizkoenergijske hiše.

ogrevanje-nizkoenergijske-hise

Po mnenju strokovnjakov »so kupci pasivnih hiš običajno zahtevnejše stranke z določenim predznanjem o prednostih montažnih objektov in pasivne gradnje ter o njeni energetski varčnosti.« Vsi kupci njihovih lesenih montažnih objektov, ki sledijo konceptu pasivne ali nizkoenergijske hiše, imajo tako ves čas na voljo arhitekta in druge strokovnjake, ki jih usmerjajo pri gradnji in jim svetujejo. Že od samega začetka je pri gradnji visoko učinkovite nizkoenergijske hiše namreč potrebno sodelovanje več različnih strok, kot so denimo arhitekt ter strokovnjaki strojnih inštalacij, elektroinštalacij in gradbene fizike.

Nizkoenergijska in pasivna gradnja ter njene prednosti

V Marlesu vedo, kaj je nizkoenergijska hiša in tako lahko sledijo vsem trendom tega tipa gradnje. »Zaradi znanja, ki ga imajo v podjetju ogromno in je plod več desetletnega razvoja, so v vseh obdobjih ohranjali tehnično jedro, ki je danes sposobno slediti vsem trendom, ki jih postavlja trg in izpolniti sleherne še tako zahtevne želje kupcev,« pravijo njihove stranke. Poleg tega so mnenja, da je zanimivo, a tudi nujno spremljati delo in napredek zaposlenih v proizvodnji, ki so se skozi leta naučili prepoznavati celo najmanjše anomalije v lesu in ga obdelovati tako dolgo, da doseže mejo popolnosti, ki je potrebna za kakovosten končni izdelek.

Obenem dodajajo, da tak pristop prepoznavajo tudi njihovi kupci iz tujine, saj se je pogosto pripetilo, da so bili tudi ljudje iz stroke presenečeni nad izvedbo detajlov in natančnostjo obdelave materialov, ki so jo videli v njihovi proizvodnji.

nizkoenergijska-in-pasivna-gradnja

V podjetju sledijo sodobnim trendom gradnje, obenem pa v delo vključujejo poglede iz različnih zornih kotov, ki jih imajo posamezni oddelki. Slednje dobro izkoristijo za to, da se medsebojno dopolnjujejo in izboljšujejo. Pravijo, da so zahteve prodajalcev, ki vztrajajo in zahtevajo nove izboljšave njihovih izdelkov in narekovanje trendov, neprecenljive, prinašajo pa jim tudi konkurenčno prednost na trgu.

Tako splošne zahteve, ki se tičejo ogrevanja nizkoenergijske hiše, kot tudi zahteve tehničnega sektorja, ki stremi k boljšim, natančnejšim in polnejšim vhodnim podatkom, so koristne, saj omogočajo optimalnejšo izvedbo objektov. Neprecenljivi pa so tudi njihovi zaposleni, ki so pred upokojitvijo ali so se že upokojili in jim je bil Marles vse življenje edini delodajalec. Slednji namreč prispevajo svoj delež k občutenju podjetja, saj gre za izkušnje in znanja ljudi, ki jih je dandanes težko najti.

Razvoj gre v smeri visoke učinkovitosti nizkoenergijske hiše

Vse stremi k popolni energetski samozadostnosti večine pasivne ali nizkoenergijske hiše oziroma gradnje. Ta se tiče tako proizvajanja lastne energije, kot tudi prehajanja toplote oziroma ogrevanja nizkoenergijske hiše. Doseči jo je mogoče z dodatnimi ukrepi pri zmanjševanju energetskih in z implementacijo naprav za pridobivanje energije iz okolja.

visoko-ucinkovita-nizkoenergijska-hisa

Strokovnjaki so tako mnenja, da smo pri izolaciji objekta in njegovi zrakotesnosti tehnološko blizu optimalnih rešitev, pomembno pa je le še razmerje med ceno in doseženim učinkom pri uporabi oblik izolacij in materialov, ki prinašajo boljšo zrakotesnost objekta. Poleg tega dodajajo, da lahko več novosti na področju visoke učinkovitosti nizkoenergijskih hiš pričakujemo na področju tehnologij, ki nudijo izkoriščanje virov, kjer se bo izboljšala učinkovitost sedanjih toplotnih črpalk.

Pričakovati je tudi učinkovitejše sisteme s še boljšim nadzorovanim prezračevanjem. Prav tako obstaja še veliko možnosti na področju razvoja sistemov, ki služijo izrabi sončne, vetrne in padavinske energije, ki jih je prav tako treba izkoristiti pri obratovanju objekta. Iz tega razloga Marles že danes v vse svoje izdelke vgrajuje predpripravo za vgradnjo fotovoltaike, kot tudi sistem za uporabo deževnice.

 

Več desetletne izkušnje na področju gradnje

Izkušnje, kakovost izdelkov in pridobljeno znanje Marlesu napovedujejo lepo prihodnost, saj gradi trajnostne objekte iz okolju in ljudem prijaznih, kakovostnih materialov. Poleg tega svojim kupcem zagotavljajo najsodobnejše rešitve za upravljanje doma z implementacijo pametnih rešitev, ki ljudem olajšajo bivanje, obenem pa ga delajo prijetnejšega in varnejšega. To pa je hkrati tudi jamstvo, da se nanje obračajo kupci, ki si želijo kakovostnih in celostnih rešitev. Slednji so deležni tudi drugih ugodnosti, ki spremljajo gradnjo od ugodnih kreditnih angažmajev, pa vse do kakovostnega zavarovanja njihovega doma.

kaj-je-nizkoenergijska-hisa

 

Back to top