Izraščanje zob pri dojenčkih in otrocih – kaj pomaga za vnete dlesni?

Izraščanje zob pri dojenčkih in otrocih – kaj pomaga za vnete dlesni?

Izraščanje zob pri dojenčkih je dolgotrajen proces, ki ga spremljajo marsikatere težave. Nasmehi s prvimi zobki razveselijo vsakogar, a pot do tja je tako za malčke kot za starše pogostokrat naporna. Mlečni zobje imajo poglavitno vlogo pri razvoju, saj ne pomagajo le pri hranjenju, temveč tudi pri razvoju jasnega govora, pomembni pa so še za pravilno oblikovanje čeljusti.

Simptomi izraščanja se razlikujejo, a med najpogostejšimi so nespečnost, pretirano slinjenje in težave pri hranjenju. Pojavljajo se še neutolažljiv jok, povišana telesna temperatura, driska ter vnetje dlesni. Pri otrocih se točen čas izraščanja razlikuje, lahko pa se giblje od 6 mesecev do enega leta.

Izraščanje zob pri dojenčkih se začne z rastjo spodnjih srednjih sekalcev in zgornjih srednjih sekalcev. V tem času se malčki prekomerno slinijo, zato moramo poskrbeti za kožo okoli ust, saj bomo le tako preprečili nastanek izpuščaja.

Nelagodje lahko dodatno lajšamo še z gelom za izraščanje zobkov ali pripomočki, zasnovanimi za žvečenje, ki bodo omilili bolečine. Pri 17 do 23 mesecih začnejo izraščati še zgornji stranski sekalci in med 23 in 31 mescem spodnji stranski sekalci. Prvi kočniki (molarji) se pojavijo med 25 in 33 mesci, drugi kočniki pa med 2 in 3 letom starosti.

Izraščanje zob pri dojenčkih

Vzrok za vnetje dlesni pri otrocih ni le izraščanje zob

Izraščanje zob pri dojenčkih je neprijetno in precej stresno obdobje, a je ključnega pomena, da medtem ohranimo zdravje dlesni. Vnetje dlesni pri otrocih je precej pogost pojav. Zmotno je mišljenje, da so zanj vedno krivi prvi zobki. Glavni razlog za otekle dlesni je prisotnost bakterij v ustih. Te se začnejo razvijati takoj, ko zraste prvi zob in so največkrat vzrok za karies in bolezen dlesni, imenovano gingivitis.

Gingivitis nastane zaradi prekomernega kopičenja oblog. Dlesen, kot mehko tkivo obdaja zob in je nanj pritrjena 1 do 3 mm pod vidnim robom, kar pomeni, da je vmes prazen prostor, ki je raj za plak. To so bakterije, ki se pritrdijo na površino zoba in povežejo v biofilm. Če starši pravočasno ne poskrbimo za ustno higieno, se biofilm ne odstrani, kar privede do oteklin, krvavenja in bolečin.

Poleg izraščanja zob pri dojenčkih in nepravilne ustne higiene je za vnetje lahko kriva tudi slaba prehrana. Hranila, ki jih pridobimo s hrano, podpirajo vsako funkcijo v telesu. Pomanjkanje vitaminov povzroči najrazličnejše motnje procesov, ti pa vplivajo na zdravje, vključno z zdravjem dlesni. Zato je nujno, da malčkom zagotovimo zdravo, raznovrstno in uravnoteženo prehrano.

V kolikor ima malček težave z dlesni, ni razloga za paniko, saj so vse zgoraj naštete težave rešljive. Te je preprosto preprečiti z uravnoteženo prehrano, redno ustno higieno, bolečine pa omilimo z gelom za dlesni za dojenčke.

Vnetje dlesni pri otrocih

 

Gel za dlesni za dojenčke Dologel ima protivnetne in pomirjajoče lastnosti – izraščanje zob pri dojenčkih ne bo tako boleče

Izraščanje zob pri dojenčkih spremljajo raznorazni simptomi, vključno z razdraženimi, vnetimi in bolečimi dlesnimi. Učinkovito pomoč pri oteklini in rdečini, ki jih povzroča izraščanje, nudi gel za dlesni za dojenčke. Ta blagodejno vpliva še na vnetje dlesni pri otrocih ter na boleča obzobna tkiva krivec, za katera so aparati in proteze. Prav tako pa omili še draženje sluznice, ki je posledica uživanja določene hrane.

Aktivne sestavine, iz katerih je narejen gel, so bile skrbno in preudarno izbrane zaradi svojih pomirjajočih lastnosti. Vse naravne sestavine so bile deležne številnih znanstvenih raziskav in kliničnih študij, ki so potrdile njihove pozitivne lastnosti. Vse izmed njih so že več let poznane po svojih protivnetnih, antioksidativnih in antiseptičnih učinkih.

Gel je treba po potrebi do petkrat na dan vmasirati v dlesen ali drugo boleče mesto v ustni votlini. Zaradi naravnih sestavin je primeren tako za dojenčke, otroke ter odrasle in celo nosečnice.

Gel za dlesni za dojenčke

Gel za izraščanje zobkov Dologel se ponaša s skrbno izbranimi sestavinami

Izraščanje zob pri dojenčkih in vnete dlesni spremljajo številne neprijetnosti, na katere dobrodejno vpliva gel z naravnimi sestavinami. Kamilica, baldrijan in propolis so premišljeno izbrane sestavine, ki na obolenja delujejo pomirjajoče in blagodejno.

Kamilice so ena izmed najstarejših rastlin, ki je zaradi protivnetnih, spazmolitičnih in protibakterijskih lastnosti v ljudski medicini znana že tisočletja. Uporablja se za lajšanje bolečin, mišičnih in menstrualnih krčev ter prebavnih motenj. Posušeni cvetovi vsebujejo polisaharide, flavonoide, eterično olje in kumarine. Slednji delujejo protivnetno in proti mikrobom, ki prispevajo k njenim olajševalnim lastnostim.

Poleg kamilice vnetje dlesni pri otrocih lajša še baldrijan. Njegova priljubljenost v Evropi je narasla v 17. stoletju, ko so ga uporabljali tudi za lajšanje želodčnih krčev. Njegove aktivne učinkovite odpravljajo nelagodja pri izraščanju, zmanjšujejo napetost in tesnobo ter delujejo pomirjajoče. Otrokom prav tako pripomorejo pri spancu ter izboljšajo kakovost le tega.

Gel za dlesni za dojenčke vsebuje še propolis, ki ga iz smole nabranih rastlin in dreves izdelajo čebele. Sestavina je bila predmet številnih razprav že v starih grških in rimskih časih. Tedaj so ga navajali kot naravno pomoč pri težavah z dihali, okužbami in kožnimi boleznimi, kar ni presenečenje glede na njegove lastnosti.

Ponaša se namreč z antiseptičnimi, antioksidativnimi, protivnetnimi in protiglivičnimi lastnostmi. Ker je lepljiv, je idealen za ustne gele, saj ohrani svojo lepljivost, zaradi česar se na dlesnih obdrži dlje časa. Kot ena izmed glavnih učinkovin deluje blagodejno ter lajša obolenja.

Gel za izraščanje zobkov

vir: https://dr-gorkic.si/
Back to top