IR paneli ali klima – kateri način ogrevanja je boljši?

IR paneli ali klima – kateri način ogrevanja je boljši?

IR paneli ali klima je vprašanje, ki si ga ljudje čedalje pogosteje postavljajo, ko se odločajo za način ogrevanja hiše oz. stanovanja. Našteta načina ogrevanja se med sabo še kar razlikujeta in oba imata svoje prednosti ter pomanjkljivosti.

Bistvene razlike med IR paneli in klimo

Največja razlika, ki jo moramo upoštevati, ko se odločamo za nakup IR panelov ali klime, je njun način delovanja. Večina ljudi uporablja klimatsko napravo kot način za hlajenje prostorov, vendar njen način delovanja omogoča tudi njihovo ogrevanje. Klima bo v prostor pihala topel zrak in ga s tem počasi a vztrajno segrevala.

IR paneli pa delujejo na način konvekcijskega ogrevanja, kar pomeni, da ne grejejo zraka v prostoru, temveč predmete in površine v njem. Ir ogrevanje v povezavi z IR paneli namreč že takoj ob vklopu oddajajo infrardeče žarke, ki ob stiku s katerokoli površino to zagrejejo. Tla, strop, stene, pohištvo, skratka vse, kar se nahaja pred IR panelom, se bo ogrelo in nato oddajalo toploto v prostor tudi po tem, ko bo IR panel že izklopljen.

Ne glede na to, ali bodo vaše prostore ogrevali najboljši IR paneli ali klima, bo za njuno delovanje potrebna elektrika. Je pa ena izmed bistvenih razlik med IR paneli ali klimo v tem, da so paneli veliko varčnejši. Tudi prostor zagrejejo hitreje kot klima in temperatura se zaradi konvekcije v prostoru obdrži dlje kot ob ogrevanju s klimo, s čimer se privarčuje še več elektrike. Ena izmed največjih prednosti pa je, da imajo IR paneli vpliv na zdravje.

IR paneli ali klima

Ali imajo IR paneli vpliv na zdravje?

Dokazano je, da imajo IR paneli vpliv na zdravje oseb v prostoru. Z infrardečimi žarki, ki jih paneli oddajajo, je namreč dosežen učinek infrardeče terapije. Ti zdravju neškodljivi žarki namreč pomagajo presnovnim procesom vašega telesa in pomagajo pri bolečinah v mišicah, kosteh ter sklepih.

Ker klima prostor ogreva s segrevanjem zraka, se ta dviga, ko je topel, in spušča, ko se shladi. To privede do dvigovanja prahu in ostalih škodljivih delcev v prostoru. Ker IR paneli delujejo s konvekcijo, tovrstnih težav z njimi ni, zaradi česar so idealni za astmatike, alergike ipd.

IR paneli – izkušnje z njimi so vselej pozitivne

Malo je načinov ogrevanja s toliko prednostmi, kot jih imajo IR paneli, izkušnje naših strank pa to dejstvo le še potrdijo. Odlikuje jih enostaven in eleganten videz, zelo enostavna ter hitra montaža, nizka poraba električne energije in blagodejen učinek na zdravje. Vse to so razlogi, da se večina ljudi, ko se soočijo z dilemo ali ogrevati z IR paneli ali klimo, odločijo za IR panele.

Back to top