Čemu so namenjena puhala?

Čemu so namenjena puhala?

Puhala so naprave, ki pridejo še kako prav pri čistilnih napravah in drugih končnih napravah. Linearna puhala v povezavi z membranskim kompresorjem ali vakuumsko črpalko podaljšujejo življenjsko dobo končne naprave. Poleg tega pa so namenjene izboljšavi zmogljivosti naprave in zmanjševanju drugih vplivov, ki jih lahko naprava ustvarja s svojim delovanjem. Kaj so torej puhala, kaj je njihov namen in na kaj je treba biti pozoren pri izbiri naprave?

Linearno puhalo ali membranski kompresor

Linearna puhala oziroma linearni membranski kompresorji se uporablja v več situacijah. Ko je cilj znižanje zvoka in vibracij končne naprave, zapiranju zračnih poti, višanju pretoka pri nizkem tlaku ali pa pri preprostem podaljševanju življenjske dobe in posledičnemu manjšanju stroškov. Med prednosti puhal uvrščamo predvsem odsotnost obrabnih delov, kot so lopatice, tesnila ter ščetke, ki bi lahko povzročale več trenja in posledičnih okvar.

Puhala uporabljamo za več namenov

Puhala

Vrste puhal so namenjene različnim namenom, vsekakor pa področje prenašanja zraka. Z nadpomenkami njihov namen delimo na štiri najpogostejše skupine uporabe. To so priprava vode, oprema v medicini ali laboratorijih, prezračevanje ribnikov (vključno z bazeni in akvariji) ter vodne kopeli. Če se pri puhalih nekoliko posvetimo podpomenkam oziroma specifičnemu delovanju pa se najpogosteje uporabljajo pri prezračevanju odplak, odpadnih voda, splakovanju filtrov, ribnikov, bazenov, akvarijev, vzmetnicah proti preležaninam, vodnih kopeli, kompresijskih terapijah, čistilnih napravah ali pri analizi delcev oziroma plinov. Tako je njihova namenskost izredno širok pojem, ki zajema veliko elementov v industriji ali domovanju. Vsekakor je pametno vedeti, kje bodo uporabljene, saj le to vpliva na pravilno izbiro, kakovost ter ceno. Puhala za čistilno napravo tako z nekaj znanja ne bomo kupili pri nepreverjenemu ponudniku in previsoki ceni za manjšo kakovost. Vedno je pametno biti prepričan v določeno zadevo še pred samim procesom nakupa in uporabe.

Prednosti puhal, vakuumskih črpalk in membranskih kompresorjev

Membranski kompresorVakuumska črpalka, linearno puhalo ali membranski kompresor. Vsaka izmed naprav v svoji različici prinaša precej prednosti. Poleg zgoraj omenjenih namenov oziroma načinom uporabe, gre pri vsaki napravi tudi veliko razmisleka k navajanju prednosti. Prav te bodo ključne za našo izbiro in pa ceno. Puhalo za čistilno napravo oziroma njegov nakup je pogosto odvisen od prednosti, ki jih prinaša s seboj. Katere prednosti torej prinašajo puhala in pridružene naprave?

  • Dolga življenjska doba naprave
  • Preprosto vzdrževanje vsake izmed naprav
  • Energetska varčnost vsake naprave in posledični manjši stroški
  • Tiho delovanje brez zvočnih emisij za okolico in uporabnika
  • Obratovanje brez olja ali podobnih tekočin
  • Kakovost (vedno se prepričajte tudi o ponudniku, kar se preslika tudi na produkte)
Back to top