Bioklimatska pergola, najboljša izbira za vsak vrt ali teraso v vseh vremenskih razmerah

Bioklimatska pergola, najboljša izbira za vsak vrt ali teraso v vseh vremenskih razmerah

Bioklimatska pergola bo prišla še kako prav, saj se bližajo sončni dnevi. Narava se bo prebudila z njo pa tudi naši vrtovi in terase. Uživanje na prostem pa nam velikokrat lahko pokvarijo vremenske neprilike ali pa kar (pre)močno sonce. Le to nas lahko opeče ali pa le slepi in nas moti pri branju ali poležavanju na vrtu. Več kot odlična rešitev za vremenske tegobe, ki vam bo nudila maksimalne užitke na vašem vrtu ali terasi je torej bioklimatska pergola.

Pa veste kaj je to pergola?

Bioklimatska pergola

Pergola skozi čas

Bioklimatska pergola je vrtni element, ki s stebri, ki podpirajo prečne tramove z močneje odprtimi lamelami tvori prehode, senčne poti včasih pa tudi sedežne površine. Preko lamel in stebrov se pogosto vijejo olesenele trte. Bioklimatska pergola služi predvsem kot zaščita pred soncem in dežjem na odprti terasi ali vrtu kot vrsta paviljona je lahko tudi podaljšek stavbe oziroma služi kot povezava med paviljoni. Poznamo tudi prostostoječe pergole, ki niso pritrjene na kakšen drug stoječ objekt kot sta npr. hiša ali paviljon. Takšne pergole nudijo predvsem prostor za sedenje, ki je zaščiten pred močnim soncem hkrati pa omogoča zračen prostor v katerega vdira ravno prav sončne svetlobe.

Pergole so seveda veliko bolj obstojne in močnejše arhitekturne forme kot t.i. zeleni prehodi kot so jih poznali poznosrednjeveški in renesančni vrtovi. Ravno poznorenesančni zeleni prehodi oziroma tuneli pa so predhodniki pergol. Vrtovi 18. in 19. stoletja so bili osnovani na takrat prevladujočem naturalističnem stilu zato so pergole izginile iz tedanjih vrtov. Nasprotno pa so se naravnost čudovite stvaritve na kamnitih ali opečnatih stebrih in z močnimi prečnimi tramovi zopet pojavile na vrtovih in terasah poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja.

Moderne bioklimatske pergole so izdelane tako iz naravnih materialov kot je les kakor tudi iz modernejših materialov kot so aluminij, steklena vlakna, in PVC. Moderne lesene pergole so narejene iz lesa, ki je odporen na vremenske spremembe. Takšne strukture so lahko, ali pa tudi ne, pobarvane vsekakor pa so obdelane z zaščitnimi sredstvi za les. Veliko manj dela z vzdrževanjem imajo pergole narejene iz sodobnih matrialov kot so steklena vlakna, vinil, aluminij in PVC. Slednje ne potrebujejo vsakoletnega barvanja oz. vzdrževanja lesa hkrati pa so tudi obstojnejše in močnejše kakor njihove lesene sorodnice.

Bioklimatske pergole za vrt

Moderna bioklimatska pergola cena

Sodobne pergole iz lesa, kovine ali PVCja imajo pomično nadkritje po čemer se ločijo od nadstreškov katerih nadkritje je nepremično. Pomično nadkritje pergole je sestavljeno iz prečnih lamel, ki tečejo po vodilih in iz PVC platna. Moderne bioklimatske pergole nam nudijo izvrstno senčenje in še boljšo zaščito pred UV žarki hkrati pa ohranjajo svetlobo tudi znotraj objekta. V času dežja ali snega, nam moderna bioklimatska pergola zagotavlja tudi suhe zunanje površine. Lamele, ki se na željo lastnika obračajo pod različnimi koti, omogočajo maksimalni izkoristek v vsakem vremenu.

V kolikor želite vam lahko bioklimatsko pergolo uredimo tudi z različnimi načini zapiranja stranic, ki tako še dodatno povečajo udobje in dobro počutje bivanja pod njo.

Bioklimatska pergola bo poskrbela, da vam na vrtu, v senci, nikoli več ne bo vroče. Premične lamele bodo ustvarile primerne pogoje za bivanje pod njo v prav vseh vremenskih razmerah. Sprememba naklona lamel vas bo obvarovala tako pred soncem kakor pred vetrom in padavinami. Lamele pod naklonom prav tako omogočajo pretok zraka in s tem prezračevanje.

Moderne bioklimatske pergole

Bioklimatska pergola Eliza

Moderna in preprosta bioklimatska pergola Eliza se izvrstno poda tako zasebnim kot poslovnim objektom. Njena aluminijasta konstrukcija je močna in se lahko primerja z najboljšimi nadstreški, ki jih v mnogo pogledih celo prekaša. Moderna konstrukcija iz aluminija je dodelana brez vidnih vijakov, spoji pa so zelo natančno izdelani. Zaprte lamele so vodotesne naklon lamel pa lahko prilagajate vse med 0 in 140 stopinj. Po želji vam vgradimo tudi sistem za taljenje snega. Za boljšo zvočno predvsem pa toplotno izolacijo ter nepropustnost sončnih žarkov je odgovorna poliuretanska pena. Da voda ne bi pršla iz žleba poskrbi odkap lamele, ki sega v žleb. Odtok za vodo pa poteka v stebru. Lahko vam uredimo tako starnsko kot talno odvodnjavanje,

V konstrukciji bioklimatske pergole je motorni pogon skrit v sami konstrukciji, s katero se da enostavno upravljati z daljincem. S tem istim daljincem lahko upravljate tudi LED luči (v kolikor jih imate ali pa si jih želite) in t.i. screen roloje.

Bioklimatsko pergolo vam montiramo v enem samem dnevu.

bioklimatska pergola

Kakšna pa je cena bioklimatska pergola za teraso

Ceno je težko določit. Končna cena bioklimatske pergole je odvisna predvsem od njene dejanske dimenzije. Bioklimatsko pergolo, katere cena se spreminja tudi glede na material, popolnoma prilagodimo vašim željam in dejanskemu stanju na objektu.

Ceno pergole tako sestavljajo osnova, oddaljenost, zahtevnost vgradnje, njene dimenzije in material iz katerega je izdelana. Prav vse našteto vpliva na ceno bioklimatske pergole, zato vas vabimo, da nam preko naše spletne strani pošljete neobvezno povpraševanje. Poleg pergol, pa imate na voljo tudi kakovostne tende in ostala notranja in zunanja senčila po ugodnih cenah. Z veseljem se vam bomo oglasili v najkrajšem možnem času.

Back to top